niedziela, 15 stycznia 2012

PRZEPIS NA DIETETYCZNE RACUCHY

Właśnie usmażylam chłopcom eksperymentalne moje autorskie dietetyczne racuchy na jutrzejszy obiad. Tomek nie wytrzymał i już na kolacje zjadł 5:)
Całe szczęście z  tej porcji ciasta, którą przygotowałam, wyszło 25 sztuk!
Starczy więc dla obu jutro do syta:)
Podzielę się przepisem, bo chyba warto, skoro co do smaku już przetestowane ;)
Tym bardziej, że każdy, kto ma dziecko ze ścisłą dietą wie, jak nie łatwo upichcić coś łatwo, szybko, smacznie, niedrogo i przede wszystkim wartościowego odżywczo.
Moze zasmakują jeszcze komuś...


RACUCHY Z JABLKAMI I PESTKAMI DYNI
BEZMLECZNE, BEZJAJECZNE, BEZGLUTENOWE





1.Zamiennik jajka - 3 łyżeczki, pół szkalnki wody, zmiksować na pianę (chyba że ktoś może to 1 jajko zmiksować)

2.pestki z dyni (50 g) zmielić blenderem z małą ilością wody, dodać do piany z jajek



3.dodać pół szklanki mąki ziemniaczanej, ok. 100 g skrobi kukurydzianej, 
szklankę startych jabłek, 2 łyżki ksylitolu (chyba że ktoś może to 1 łyżkę cukru) i 2 szczypty cynamonu, wymieszać



4.Smażyć na patelni nieprzywierającej, najlepiej na oleju rzepakowym (ja używam Beskidzki, ponoć jedyny wiarygody co do składu)








Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz