piątek, 8 kwietnia 2011

przepis na ciasteczka markizy bezglutenowe

Oto najnowsze moje dzieło bezglutenowe ;) Nasza Wolontariuszka podsunęła nam przepis na ciastka bezglutenowe, musiałam jeszcze zmodyfikować go, żeby jeszcze bez cukru, jajek i mleka były i ... udało się :)
Chłopaki zajadali się nimi - coś nowego i coś smacznego.

PRZEPIS
1 margaryna bezmleczna - ja użyłam ALSAN-S
1 paczka kleiku ryżowego np. BoboVita -  ja z braku tego użyłam kaszki ryżowej jabłkowej
zamiennik 4 jajek - użyłam z firmy Bezgluten
ksylitol - szklanka (lub nieco mniej)

margarynę miksować z ksylitolem i zamiennikiem jajka (zrobionym wg przepisu na opakowaniu), potem dosypać kleik i nadal miksować, z uzyskanej masy robić kuleczki (+/- 20 sztuk) i spłaszczać kładąc na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia, robiąc odstępy między nimi. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach aż się zrobią złote/jasnobrązowe.

Nie przejmujcie się, jeśli okaże się w trakcie pieczenia, że ciasteczka robią się cienkie i miękkie, jakby się masa "rozlewała". Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blasze aż wystygną, wtedy stwardnieją, ale będą nadal nieco elastyczne.
Można posmarować Carobellą lub Karobeną i złożyć, żeby wyglądały jak markizy.
Smacznego :)




1 komentarz:

  1. również planta jako margaryna nadaję się do pieczenia i rozpuszczania, nie wiem czy jest tańsza, ale zdzwoniłam do producenta i na pewno nie zawiera glutenu w śladowych ilościach, ani niczego innego, składa sie tylko z tłuszczu i oleju roślinnego,jest spulchniana azotem.

    OdpowiedzUsuń